Upišite nekoliko riječi da pronađete sadržaj eg:
fuse,arrestor,00110115 technical...
Nedavne pretrage
Tehnička podrška
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kompenzacija jalove energije


Kompenzacija jalove energije predstavlja jednu od najboljih investicija za smanjenje troškova energije, koja ujedno ima i veoma kratko vrijeme otplate. U velikom broju slučajeva, projektiranje i dimenzioniranje je otežano činjenicom da je u unutrašnjim NN instalacijama pojedinih gospodarskih subjekata, ali i u SN mreži koja ih napaja, udio viših harmonika znatno narastao u proteklih nekoliko godina.
Pretvarači snage, elektronički upravljani pogoni, statički frekventni pretvarači, televizori i kompjuteri  svi doprinose pojavi viših harmonika u napojnoj mreži. Ovi viši harmonici mogu se dodatno povećati mrežnim impedancijama i kapacitivnostima. Odsustvo viših harmonika također minimizira međusobne smetnje uređaja koji se napajaju iz istog izvora.
Niskonaponski proizvodi za bolju kvalitetu energije i povećanu efikasnost mreže.

ETI Prostik oprema za kompenzaciju jalove energije (ormari) pomaže kupcima u povećanju efikasnosti uštedi energije i podizanjem kvaliteta napajanja. S našim proizvodima i rješenjima kupci štede novac i smanjuju uticaj svojih pogona na okoliš.

Nudimo Vam širok spektar opreme za kompenzaciju jalove energije na niskom naponu. Analiziramo Vaše potrebe i nalazimo prava rješenja za optimalnu efikasnost i ekonomičnost.

Prednosti:

  • Prigušenje harmonika
  • Kompaktna rješenja
  • Manji gubici
  • Poboljšana kvaliteta napajanja
  • Ušteda novčanih sredstava


Faktor snage

Faktor snage je mjerilo koje pokazuje koliko je efikasno iskorištena električna energija. 

Kompenzacija jalove energije oblikuje ulaznu struju u cilju maksimiziranja stvarne snage dostupne preko napojih faza. U idealnom slučaju, električni uređaj bi se trebao ponašati približno kao čisti otpornik, jer bi u tom slučaju jalova energija koju uređaj troši bila jednaka nuli. Povezano sa ovim scenarijom je i odsustvo viših harmonika u ulaznoj struji - struja je savršena kopija ulaznog napona  (obično sinusni val) i međusobno su u fazi. U ovom slučaju je struja koju uređaj uzima iz mreže minimalna u odnosu na stvarnu snagu potrebnu za izvršenje potrebnog rada, što minimizira gubitke i troškove koji su povezani kako sa distribucijom električne energije, tako i sa njenom proizvodnjom i opremom korištenom u tom postupku.

Faktor snage je, jednostavno rečeno, odnos djelatne i prividne snage, ili:

PF = Djelatne snaga (W) / Prividna snaga (VA),
 
gdje djelatna snaga prestavlja srednju vrijednost, u jednoj periodi, trenutnog proizvoda struje i napona, a prividna snaga je proizvod efektivne vrijednosti struje i napona. Ukoliko su i struja i napon sinusnog oblika i u fazi faktor snage je 1.0. Ukoliko su struja i napon sinusnog oblika, ali pri tome nisu u fazi, faktor snage je cos kuta vala. U teoriji ovaj opis se često smatra definicijom faktora snage, ali isti vrijedi samo u posebnom slučaju kada su i struja i napon čistog sinusnog oblika. Ovaj slučaj javlja se kada je teret sastavljen od otpornika, kapacitivnih i induktivnih elemenata i kada su svi oni linearni (neovisni od struje i napona).

                                           
     
Katalog
 

 Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate:

  
Komercijalne i Tehničke informacije:


Denis Bolte
Menadžer
ETI Prostik d.o.o.
Tel: 00386 3 56 57 463
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
Vaša košarica je prazna.